Amnesty Press

(Source: https://www.facebook.com/pages/Amnesty-Press/1446720125627375)

Amnesty Press - Svart maskulinitet, afro-Science fiction, | Biståndsbranschen skakas av avslöjanden om | Den 23 april är det fem år sedan fabriks-och..

Latest Articles

CinemAfrica firade 20 år med varierat program och starka filmer

Svart maskulinitet, afro-Science fiction, kollektiva historiska minnen och #metoo ur svarta kvinnors perspektiv. 2018 års upplaga av CinemAfrica bjöd på ett ovanligt stort, varierat och politiskt laddat program för att fira festivalens 20-årsjubileum.

Sexövergreppen som skakar biståndsbranschen

Biståndsbranschen skakas av avslöjanden om sexköp och övergrepp. Det var temat för Global Reportings seminarium "Global bar: Sex, skuld och skam” på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Hon överlevde katastrofen vid Rana Plaza i Dhaka

Den 23 april är det fem år sedan fabriks-och kontorsbyggnaden Rana Plaza i Bangladeshs huvudstad Dhaka kollapsade. 1 134 textilarbetare dog. Shilpi Rani Das överlevde men förlorade sin vänsterarm. Situationen för textilarbetare har förb%C3ttrats sedan 2013, men fackföreningsrörelsen är fortfarande svag och alla fabriker följer inte s...

Den bortglömda krisen i Kongo drabbar kvinnor hårt

Under förra året drevs nästan ytterligare två miljoner människor på flykt undan konflikten och det fortsatta våldet i Demokratiska republiken Kongo. Siffrorna över den humanitära krisen i landet är nästan ofattbara – och allra hårdast drabbas landets kvinnor och barn.

Stark nutidshistoria - Amnesty Press 2018-03-08 13:56

I ”Utvisad” ger Martin Schibbye, Jonatan Fried, Brit Stakston, Annika Hamrud, Göran Engström, och Adam Sjöborg ett stycke nutidshistoria när de beskriver afghanska ungdomar som skickas ut från Sverige och den rörelse som vill låta ungdomarna stanna i Sverige.

Lagförslag för papperskorgen - Amnesty Press 2018-03-07 12:51

Ett offentliggörande av uppgifter som ”kan medföra allvarligt men för Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation” ska göras straffbart. Det föreslår en utredning. Förslaget hör hemma i papperskorgen. Det skriver Amnesty Press chefredaktör Ulf B Andersson.

Fredspristagare kräver att Burmas ledare åtalas

Nobelpristagarna Mairead Maguire och Shirin Ebadi kräver att Burmas ledare ska åtalas för vad de beskriver som ett folkmord på den muslimska minoriteten rohingyer. De vill att FN:s säkerhetsråd hänskjuter frågan till ICC, internationella brottmålsdomstolen.

Människorättsförsvarare under allt hårdare tryck i Tjetjenien

Hot, våld%2C gripanden. Människorättsorganisationer i Tjetjenien attackeras och de flesta har tvingats stänga. President Ramzan Kadyrovs grepp hårdnar om den ryska delrepubliken, med tyst stöd från den ryske presidenten Vladimir Putin. Memorials chef i Tjetjenien, Oyub Titiev, är häktad, anklagad för narkotikainnehav. ...

Amnesty Press Photo 2018-03-02 15:14

Sol, snö och fredagsläsning! I Amnesty Press nr 1 besöker vi Kambodja där val ska hållas i sommar. Tvångsvräkningar är vanligt och människor som protesterar fängslas. Dessutom har Staffan Lindberg besökt koboltgruvor i Kongo. http://www.amnestypress.se/tidningen/